Kurban Bayramı'nda et tüketirken bunlara dikkat

Kronik hastalığı olanlar et tüketirken dikkatli olmalı.

Et tüketiminin arttığı Kurban Bayramı'nda aşırıya kaçılması durumunda ciddi sağlık sorularının baş gösterebileceğini kaydeden Prof. Dr. Ayşegül Yıldırım Kaplanoğlu, kurban etlerinin en az 24 saat bekletildikten sonra pişirilmesi gerektiğine dikkat çekti. Kurban Bayramı'nda artacak olan kırmızı et tüketimine karşı uyarılarda bulunan Beykent Üniversitesi Sağlık Bilimleri Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Ayşegül Yıldırım Kaplanoğlu, dinlendirilmeden tüketilen etin sindirim problemlerine yol açabileceğini söyledi.

Et tüketiminde öğün aralarının en az 4 saat olması gerektiğini de belirten Prof. Dr. Kaplanoğlu, etin nasıl saklanması ve tüketilmesi gerektiği konusunda önemli uyarılarda bulundu. "Et en az 24 saat dinlendirilmeli " Dinlendirilmemiş etin sindirim sorunu yaşanmasına neden olacağından taze kesilmiş et tüketimini önermediğini ifade eden Kaplanoğlu, "Dinlenmiş kırmızı etler 2 saatte sindirilirken, kesilir kesilmez yenen etler 7 saate kadar sindirilemiyor. Ette oluşan ölüm katılığı durumu etin sindirimini zorlaştırıyor.

Bu nedenle yeni kesilmiş etler serin ortamda en az 24 saat bekletilmeli. Buna uymayıp, kurbanı kesildiği gün yiyecek olanlar ise sabah mutlaka hafif bir kahvaltı yapsınlar. Kavurmayı yerken de yanında mutlaka salata tüketsinler. Ayrıca sağlıklı bir insanın haftada 750 gram çiğ, 500 gram da pişmiş etten fazla kırmızı et tüketmesini önermiyoruz. Tüketilecek olan et mutlaka sebzelerle, lifli gıdalarla tüketilmeli. Eti sadece ekmek ve herhangi bir karbonhidrat içeren yiyecekle tüketmelerini önermiyoruz " dedi.

"Kurban eti 6 ay içinde tüketilmeli " Etin uzun süre buzlukta bekletilmemesi gerekliğinin altını çizen Kaplanoğlu, "6 aydan daha fazla buzlukta bekletilen etlerin protein yapısı bozuluyor. Yapılan bir hata da kullanılmak üzere buzluktan çıkarılan eti kesilebilmesi için bir süre dışarıda bekletip, kullanılacak miktarının alınıp geri kalanının ise tekrardan buzluğa kaldırılmasıdır. Protein buzluktan bir kere çıkarıldıktan sonra tekrardan buzluğa konulmaz. Etler 6 aydan daha kısa bir zamanda kullanmak kaydıyla kullanılacak miktarlarda ayarlayıp, dolap poşetleriyle muhafaza edilmeli " diye konuştu.

Kronik hastalığı olanlar dikkat! Kronik hastalığı olanları öğün aralarına dikkat etmeleri gerektiği konusunda uyaran Kaplanoğlu, "Kırmızı ette öğün arası herkes için en az 4 saattir. Kalp rahatsızlığı, yüksek tansiyonu, damar sertliği olanlar veya diyabet teşhisi konulan hastalar öğün aralarına daha da dikkat etmeli. Bu rahatsızlıkları bulunanlar sık sık yemesinler ve az yesinler.

Yemek miktarını avuç içiyle ölçebilirler. Her birey avucunun içi büyüklüğünde porsiyonlar yemeli. Tabii bu porsiyonlar yalnızca et olmamalı. Et zaten başlı başına sindirilmesi zor bir besindir. Buna bayramda diğer ikramlık yiyeceklerde eşlik ettiğinde sindirim problemi yaşanma olasılığı artacaktır. Bu durum da başta safra kesesi bozukluklarına neden olacaktır. Ayrıca sindirilmemiş gıdalar kalın bağırsaklarda birikerek kabızlığa neden olur. Kabızlık da kansere kadar giden başka hastalıklara yol açabilir " diyerek sözlerini sonlandırdı.

6.8.2019 1 - 40591

Şeker Bayramına Özel Diyet
Kurban Bayramı
Kurban Bayramı'nda sağlıklı et tüketimi için 7 öneri
Mutlu yiyecekler, psikolojinizi belirliyor
Dünya gastroenteroloji uzmanları Türkiye
Dünya gastroenteroloji uzmanları Türkiye'de buluşacak
"Kırmızı et tüketerek DNA
"Kırmızı et tüketerek DNA'mızı yenilemiz mümkün"

"Şifalı bitkiler sadece aktarlarda satılmalı"
Süt tüketimi hakkında 5 kritik sorunun cevabı
Minik Rabia'nın organları 4 çocuğa umut oldu
Organları bağışlanan çocuk yaşından fazla kişiye umut oldu
Pakistan'dan, 3 Türk'e 'Mükemmeliyet Yıldızı'
Baş ağrısının sebebi uyku apnesi olabilir
Evlenince adet sancısı azalmıyor!
Bel ağrısına 'çimento' yöntemi
Binlerce liralık ilaç çöp oluyor
Beyin kanaması tedavisi görürken pankreasındaki tümör alındı
Uzman psikolog Cevher Sönmez: "İntiharın önüne geçmek için en büyük görev ailelere düşüyor"

Sağlık Video Bağırsak Gazı Neden Olur?
Bağırsak Gazı Neden Olur?
Sağlık Video Şok Diyetler Niçin Sakıncalıdır?
Şok Diyetler Niçin Sakıncalıdır?