Cinsel İlişi Sırasında Yaşanan Baş Ağrılarına Dikkat!

Cinsel ilişki ve baş ağrısı espri gibi gelse de,bunu yaşayanlar için hiç te komik olmayabilir!

Cinsel İlişi Sırasında Yaşanan Baş Ağrılarına Dikkat!

Seks ve özellikle orgazm gerçekten baş ağrısı yapabilir. İlginç olan,aynı cinsel teknikler le dahi, ağrının sadece ara sıra ortaya çıkması ve masturbasyon ile de tekrarlamasıdır. Cinsel ilişki ve baş ağrısı herkes te olabilir ama en sık yirmili yaşlar ve 35-45 arası görülür. Erkeklerde üç kat daha fazladır.Migren veya gerilim baş ağrısı çekenlerde daha sık ortaya çıkar. Bazı kişilerde tek tip ağrı olurken,diğerleri tümünün bir karışımını tecrübe edebilirler.Yavaş yavaş başlayan ve artan, sonunda orgazm ile birlikte şiddetli, patlayıcı bir baş ağrısı.

Cinsel ilişki birden fazla şekilde ağrıya neden olur. Orgazm sırasında ani ve şiddetli bir ağrı başlar. Tıpkı migrende olduğu gibi, bu, beyinde küçük damarların büzülmesindendir. Nitekim migreni olanlarda daha sıktır. Genellikle bir saatten az sürer,on dakika içinde geçer. Künt, zonklayıcı veya bıçak tarzında olabilir. Daha ender olarak,bazı kişilerde,ilişki sırasında heyecan arttıkça başın arkasında künt,kramp tarzında sıkıştırıcı bir ağrı olur.

Bu genellikle ense kaslarının gerilmesinden kaynaklanır. Eğer migren hastasıysanız,cinsel ilişki sonrasında aynı migren ağrılarınız başlayabilir.Ama ilişki sırasında olmaz. Cinsel işlev bozukluklarının tedavisinde kullanılan ilaçların da yan etkisi olarak baş ağrısı olabilir. Doğum kontrol hapları ve soğuk algınlığı ilaçları da neden olabilir. Ağrıların ilişki sırasında harcanan efor ile de bir ilgisi yoktur.

Bu tür ağrılar genellikle bir sağlık sorununa işaret etmez. Ancak,ilk kez ve sadece ilişki ile,şiddetli bir ağrı olursa da bir nöroloğa görünmekte zarar yoktur. Beyinde bir damar tıkanıklığı veya kanama gözden kaçırılmamalıdır.

Doktorunuz bir tomografi veya MR isteyebilir.Ancak seks sırasında baş ağrısının genellikle bir hastalık olmadığını tekrar etmeliyim. Zira bazı kişilerde bu durum yersiz korku ve endişe nedeni ile cinsel hayatı olumsuz etkilemektedir.

Ağrı genellikle kendi kendine geçer. Uzarsa basit ağrı kesiciler alabilirsiniz. Eğer sık sık oluyorsa,doktorunuz tarafından bu kez ilişki öncesinde alınan, önleyici ilaçlar kullanılabilir. Sadece ensede,başın arkasında ağrı oluyorsa,boyun kaslarınızı gevşetecek hareketler,masaj işe yarayabilir. Cinsel faaliyeti,heyecanı yavaş yavaş arttırmak da faydalı olabilir.

Yorgun ve stresli dönemlerde,rahatsız pozisyonlarda veya kısa aralarla birden fazla kez ilişkiye girildiğinde de ortaya çıkabilir,bu durumlardan kaçınmanız işe yarayacaktır.

Dr. Metin Okucu

24.2.2011 - 5566

Sağlıklı bir cinsel yaşam için 11 öneri
Prezervatif firmasının yaptığı anket: Cinsel ilişki süresi ortalama 28 dakika
Seks bağımlılığı uydurma değil, gerçek bir hastalık
Prof. dr. halim hattat: erken boşalmada kişiye özel tedavi seçilmeli
Cinsellik, beden ve ruh sağlığını etkiliyor!