Tüp Bebek Uygulamalarına Yasal Sınırlama Geliyor!

Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdürü Doç. Dr. İrfan Şencan, tüp bebek tedavisinde embriyo transferine ''tek'' sınırlaması getirileceğini, uygulamanın Resmi Gazete'de yayımlandıktan sonra geçerli olacağını bildirdi.

Tüp Bebek Uygulamalarına Yasal Sınırlama Geliyor!

Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdürü Doç. Dr. İrfan Şencan,  üremeye yardımcı tedavi metodlarının uygulanması ve merkezlerin fiziki yapılarının değiştirilmesine yönelik bazı kararlar alındığını söyledi.

Tüp bebek merkezlerinin işleyişini ve uyması gereken kuralları belirleyen bir yönetmeliğin mevcut olduğunu anımsatan Şencan, şimdi bu yönetmeliğin tamamen yenilendiğini belirtti. Şencan, yapılan değişiklikle üremeye yardımcı tedavi yöntemlerini yeniden bir düzen içerisine soktuklarını ifade etti.

Üremeye yardımcı tedavi yöntemlerinin iki safhadan oluştuğunu anlatan Şencan, bunun ilkinin hastanede yapılan ''aşılama'', bir diğerinin ise tamamen embriyonun dışarıda oluşturularak gebeliğin sağlandığı yöntem oluğunu anlattı.

Şencan, üremeye yardımcı tedavi yöntemlerinin uygulamasında alınan kararlar hakkında şu bilgileri verdi;

Yapılan değişiklikle bundan sonra herkes istediği kadar embriyo transfer edemeyecek. Bunun için belli bir sınırlama getiriliyor. Bu sınır, artık öncelikle 'bir' olacak. Yani, tek embriyo transfer edilebilecek. Özel durumlarda bu sınır değişebilecek. Özel durumlar ise ikinci ya da üçüncü denemeler ve daha sonrasını kapsıyor. Bu durumlarda iki embriyo transferine izin veriyoruz. Ayrıca, 35 yaş üstünde olunması halinde de iki embriyo transferine izin veriliyor. Onun dışında tek embriyo...''

İkinci bir değişiklik olarak da ''tamamen dış ortamda yumurta ve sperm birleştirilmesinde kaynaklar konusunda oluşabilecek riskleri azaltmaya yönelik tedbir alındığını'' ifade eden Şencan, ''Çünkü, spermin kaynağı değişebilir, karışma riski var. Bu kanunlarımızda ve anayasamızda ele alınan bir konudur. Bunu çok ciddi bir şekilde disipline ediyoruz. Bundan sonra eğer embriyo üç aydan daha fazla dondurulacaksa embriyo vericilerinden DNA analizi alınacak. Bununla beraber konulacak ki sonra soyun karışması engellensin. Soyun korunması, kanunda öngörülen bir şey zaten. Biz de tedbirini alıyoruz'' dedi.

Şencan, bunun dışında tüp bebek merkezlerinin açılış esaslarına ilişkin de mevzuatın değiştirildiğini belirterek, ''Artık, şimdiye kadar olduğu gibi bu merkezlerin rastgele açılmasının önüne geçiyoruz'' diye konuştu.

Değişiklikle tüp bebek merkezlerin bulunduğu binalar için birtakım standartlar getirildiğini dile getiren Şencan, bu binaların müstakil bina değilse istenilecek standartlara uygun olması ya da hastane içinde olması şartı aranacağını söyledi.

Şencan, yapılan değişiklikle tüp bebek merkezlerinin hepsinin yeni doğan yoğun bakım ünitesi ve doğum ünitesi olan bir merkezle işbirliğinin şart koşulduğunu da dile getirdi.
Şencan, ''Çok daha önemli olan şey ise tüp bebek yöntemiyle gebe kalınması durumunda, söz konusu gebenin doğuma kadar takibinin, gebe kalmasına aracı olan tüp bebek merkezinin sorumluluğuna verilmesidir'' dedi. Şencan, bu şekilde gebe kalan bir kişinin başka bir yerde kontrole gitmesi halinde de tüp bebek merkezinin tüm bunların kaydını tutarak, il sağlık müdürlüğüne bildireceğini söyledi.

Uygulamanın Resmi Gazete'de yayımlandıktan sonra geçerli olacağını ifade eden Şencan, mevcut merkezler için belli bir geçiş süresi tanınacağını bildirdi.

22.11.2011 - 10372

15 yıllık çocuk hasreti PRP ile son buldu
Doğum sonrası anneye iki ünite yanlış kan verildiği iddiası
"Yumurtalık kistleri üreme sağlığını etkileyebiliyor"
Doktorlar
Doktorlar 'imkansız' dedi, müjdeli haberi Diyarbakır'da aldı
Bebeklerde pişik sebebi;  kötü hijyen ve sıcak hava
Bebeklerde pişik sebebi; kötü hijyen ve sıcak hava

Sağlık Video Yemeklerden Sonra Mideniz Ağrıyorsa Dikkat!
Yemeklerden Sonra Mideniz Ağrıyorsa Dikkat!
Sağlık Video Yeşil Çayın Faydaları Nelerdir? Nasıl Hazırlanmalıdır?
Yeşil Çayın Faydaları Nelerdir? Nasıl Hazırlanmalıdır?
Sağlık Video Vejetaryenlik Nedir? Varsa Faydaları Nelerdir?
Vejetaryenlik Nedir? Varsa Faydaları Nelerdir?
Sağlık Video Sıvı Alımının Zayıflama Üzerine Etkisi Nedir?
Sıvı Alımının Zayıflama Üzerine Etkisi Nedir?